Kookvakantie Udo

Blog

Zomerkookschool 2014

Posted on

Woensdag 27 augustus 2014 gaat de ENZO Zomerkookschool van Kookstudio Udo op Scheveningen weer van start. Al 2 enthousiaste kookliefhebbers hebben zichzelf dit cadeau gedaan en staan dan te trappelen om 14.00 uur op de stoep van Zeeweg 4.

 

Hieronder volgt het programma van de zomerkookschoolweek 2014:

PROGRAMMA

Dag 1. woensdag 27 augustus 2014
Introductie, fonds
Start koken: 14.00 uur

Deze eerste dag gaan we aan de slag met de klassieke technieken van de Franse keuken: het maken van verschillende fonds, die gedurende de week dienen als basis voor sauzen: kalfsfond, lamsfond en visfond. Je krijgt deze week vele tips: gaat er iets in de schift…? Hoe haal je het er weer uit? Snijtechnieken komen ook aan bod.

Menu:
voorbereiden Gravad Lax met gepofte bieten en Udo-dressing
paddenstoelen tapenade
bisque de crevettes met rouille
parelhoen met laurier en geurige olie
chocoladefondant

Dag 2. donderdag 28 augustus 2014
“Vis” dag
Start koken: 14.00 uur

Vandaag, op deze “vis”- dag gaan we aan de slag met het volgende menu:
Menu:
scheermessen
soep met gerookte knoflook + scampi
snoek met beurre blanc
oefs a la neige

In de loop van de middag skypen we met Peter Moleman, die wij hebben uitgenodigd ons meer te vertellen over de wijnen die deze week worden geserveerd.
Donderdag is hij in levende lijve in de kookstudio.

Dag 3. vrijdag 29 augustus 2014
“Vlees” dag en marktbezoek
Start excursie markt: 10.00 uur
Start koken: 13.00 uur

Vanaf 2006 reizen wij, Violet en ik, naar o.a. ZO-Azië, India, China en Marokko. We laten ons aldaar inspireren in plaatselijke kookscholen en restaurants. Frankrijk is gedurende 5 maanden per jaar ons 2e thuisland. Daar is ook onze Franse vestiging.

Het zijn leerzame reizen en de opgedane kennis verwerken wij in nieuwe workshops. In al deze landen bezoeken wij “de markt”, waar we een groot fan van zijn. De markt is de grote wereld in het klein en als we in Den Haag zijn komen we er wel 2 keer per week voor inkopen en gezelligheid.Aansluitend aan ons marktbezoek gebruiken we een eenvoudige lunch met op de markt gekocht gerookte makreel en gefrituurde sardines met aïoli.
Daarna aan de slag met het volgende menu:

Menu:
markthapje: gerookte makreel
avond:
gebakken sardines met aïoli
parelhoenfiletrollade
lamsbout slow
crêpes aux milles troux met ijs

Dag 4. zaterdag 30 augustus 2014
excursie Holland Vis of Rokerij Esser
Start excursie: 13.00 uur
Start koken: 14.30 uur

Menu:
hapje vooraf: Gravad Lax met gepofte bieten en Udo-dressing
rillette van gestoomde makreel
gerookte forel op gemarineerde venkel + koriandersalsa
confit de canard, linzen uit le Puy, worteltjes met koriander
bread and butterpuddingh

Als extraatje ontvangen wij vandaag onze wijn-vriend Peter Moleman. Hij is een week te gast bij ons geweest in Frankrijk. Hij is een enthousiast en kundig wijnliefhebber en wil zijn kennis vanavond graag met ons delen. Hij eet vanavond gezellig met ons mee.

Dag 5. zondag 31 augustus 2014
Grand Diner
Start koken: 14.00 uur

Ter afsluiting van de week hebben we als hapje vooraf de Italiaanse saltimbocca.
Het menu ziet er als volgt uit:
Menu:
saltimbocca
gevulde courgettebloemen
roodbaarsfilet met olijventapenade + sinaasappelsaus
Frans kaasplateau
meringuebakje gevuld met fruit
cantuccini

Mis-en-place staat vandaag wederom bovenaan als keukentechniek.
Wij streven ernaar je te leren je voorbereidingen perfect op orde te heb­ben, zodat je, als je thuis voor vrienden kookt, tijdens het diner zelf nau­welijks in de keuken hoeft te staan.

Bij het Grand Diner serveren wij een wijnarrangement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina