Kookvakantie Udo

Blog

Verveine

Posted on

Verveine Citroné , Verbena Triphylla

Zeer aromatische, bladverliezende struik, die inheems is in Chili en Peru, en in 1784 in de Oude Wereld is ingevoerd. De plant wordt nu veel als sierplant gekweekt, vooral in de warme tuinen in het Middellandse-Zeegebied.
Citroenverbena, die 1,75 m. hoog kan worden, heeft lancetvormige, geelgroene bladeren, die aan de bovenkant glanzend zijn en dof aan de onderkant. Zij staan in groepjes van drie en zijn elk 8-10 cm. lang. Als ze gekneusd worden geven ze een sterke citroenachtige geur af.  De kleine licht lavendelblauwe bloemen staan in slanke pluimen en bloeien in juli of augustus.

De citroenverbena wordt vaak verward met zijn wilde neefje ijzerhard, Verbena officinalis, al zijn het eigenlijk geheel verschillende planten, die ook op andere manieren worden gebruikt.

Een essence van de bladeren van citroenverbena wordt zeer algemeen gebruikt om dranken en parfums van te maken. Een verfrissende thee, zeer populair in Spanje en Frankrijk, wordt gemaakt door de ( gedroogde) bladeren of bloeiende toppen te overgieten met kokend water en te laten trekken. Wij drinken het gewoon voor het lekkere, maar het kan ook worden gedronken om maagzuur, indigestie en winderigheid te verlichten of als opwekkend middel bij lusteloosheid en depressie.

Mességué zegt dat het ook helpt bij maagkrampen, hartkloppingen, astma, zenuwpijn, migraine en duizeligheid.

Citroenverbena kan zowel op rijke als op arme grond groeien en hij verkiest een warm, vochtig klimaat, hoewel hij het in een koeler klimaat op een beschutte plek ook wel doet.

In de winter moeten de wortels met houtsnippers of bladaarde worden beschermd.

Pluk de bladeren en de bloemen net voor de bloei en droog ze op een droge, warme, schaduwrijke plaats.

Kruidenthee heet in het Frans “Tizane “of “Infusion”. De 3 populairste zijn Verveine, Lindebloesen ( Tilleul ) en Menthe ( munt)

Deel deze pagina