Kookvakantie Udo

Blog

Limoncello tiramisu

Posted on

recept voor  6 personen

sap en schil van 2 citroenen
4 eetlepels limoncello
100 g. fijne kristalsuiker
2 grote eieren
2 eetlepels lemoncurd
1 bakje mascarpone (250 g.)
1,5 dl. slagroom
1 pak Italiaanse lange vingers (Savoiardi)

decoratie:
plakjes citroen en muntblaadjes

Meng citroensap, limoncello en 50 g. van de  fijne kristalsuiker door elkaar en giet dit in een diep bord. Splits de eieren. Klop met een garde de dooiers met de overige 50 g. fijne kristalsuiker, de lemoncurd en de mascarpone tot een gladde massa. Klop met een grote garde de eiwitten (evt. met op het laatst een eetlepel suiker) in een koperen bol tot je er stijve pieken van kan trekken. Klop de slagroom stijf.

Spatel nu eerst de geslagen slagroom door het mascarponemengsel en daarna met een plastic spatel de stijfgeslagen eiwitten. Doop de lange vinger een-voor-een in het citroensap-limoncello mengsel en bekleed de bodem van een vierkante schaal hiermee. Schep de helft van het mascarponemengsel hierop en strijk het glad. Leg hierop een tweede laag geweekte lange vingers en bedek die met de rest van het mascarponemengsel. Strijk weer glad, dek af met plastic folie en laat goed koud worden in de koelkast.

Maak dit gerecht bij voorkeur een dag van te voren, dat komt de smaak ten goede.
Serveer dit met een glaasje zeer goed gekoelde limoncello (leg die een uur van te voren in de vriezer)

 

lepelkoekjes

3 eieren
100 g. suiker
70 g. bloem

Leg een anti-aanbakvel op een bakplaat. Splits de eieren. Klop de eiwitten tot sneeuw in de koperen bol, voeg op het laatst in gedeelten de suiker toe. Blijf goed kloppen met de garde. Roer nu voorzichtig de eidooiers door het schuim en schep vervolgens de gezeefde bloem erdoor. Spuit met een spuitzak met gladde tuit reepjes beslag op de bakplaat. Bestrooi de koekjes met poedersuiker en laat dat 10 min. intrekken. Klop de overtollige suiker eraf door de bakplaat rechtop te houden en een tikje tegen de achterkant te geven. Zet de oven nu op 150° C. en bak de koekjes in ca. 10 min. gaar.

Lemoncurd

sap en schil van 2 citroenen
90 g. boter
175 g. suiker
3 losgeklopte eieren

Rasp met een fijne rasp de schil van de citroenen. Rasp geen wit van de schil mee en gebruik onbehandelde citroenen. Doe de rasp met het citroensap, boter en suiker in een RVS kom en zet die in een pan met zachtjes kokend water. De bodem van de kom raakt het kokende water niet. Roer het mengsel tot de suiker is opgelost. Voeg de eieren toe en blijf roeren tot je een dikte hebt van banketbakkersroom.

2013-07-26 17.33.22      2013-07-26 17.48.07    2013-07-26 20.32.31

 

 

 

 

Deel deze pagina