Kookvakantie Udo

Blog

Kweeperen

Posted on

In de tuin van onze kookstudio in Frankrijk hebben we 4 jaar geleden 2 kweeperenboompjes geplant. Niet wetend of die het bij ons in het koele klimaat zouden doen. (We zitten op 1000 m.)
Zie de foto hierboven: Tot onze grote vreugde voor het eerst een volwaardige oogst kweeperen.
Kweeperen komen ook in Nederland veel in tuinen voor. Je moet het alleen even weten.
In bij de groentespecialist vind je ze en ook bij de Turkse of Marokkaanse groenteboer. Op de schil van de kweepeer ligt vaak een laagje “stof”. Dit is geen stof uit de lucht maar een donslaagje dat door de peer zelf wordt gemaakt.
Je kunt van de kweepeer gelei maken of Turks fruit.

DSCF2900

Turks fruit van kweeperen (pâte à coing)

1 kg. kweeperen
suiker: ¾ van het gewicht van de schoongemaakte peren
scheutje water
bakje extra kristalsuiker

Schil de kweeperen, verwijder het klokhuis. Snij de kweeperen in stukjes, weeg die en doe deze samen met de afgewogen suiker (¾ van het gewicht van de peren) en een scheutje water in een pan. Zet het deksel op de pan, breng de inhoud  aan de kook en laat op een zacht pitje 3 kwartier sudderen.

Zet de staafmixer erin en maal de massa tot puree.

Laat nu al roerend met een houten spatel zachtjes doorkoken tot de massa licht gaat aanzetten op de bodem. Blijf bij dit proces aanwezig en loop niet weg om iets anders te doen. Het risico voor aanbranden is te groot. De puree moet goed dik worden.

Stort dan de massa op een blad dat is bedekt met anti-aanbakfolie en laat afkoelen / opstijven.

Snijd er blokjes van en rol deze door kristalsuiker.

Deel deze pagina