Kookvakantie Udo

Blog

Fougasse

Posted on

Fougasse met olijven en spekjes       (10 pers.)

500 g. bloem
¾  zakje gist (Alsa) of 25 g. verse gist
0,5 dl. olijfolie
2,5 dl. lauw water
1 afgestreken koffielepel zout
75 g. ontpitte zwarte olijven
200 g. klein gesneden gebakken rookspek

Laat de gistkorrels zacht worden in 2 eetlepels lauw water.
Meng in een kom bloem, gist, olijfolie en water. Kneed 10 minuten door en voeg dan het zout toe. Kneed nog 5 minuten door. Maak er dan een bol van, bestrooi deze met bloem, leg de bol in een ruime kom en dek deze af met een vochtige theedoek.

Laat het deeg 1,5 à 2 uur op een lauw/warme plaats rijzen tot 2 keer het volume. Snij intussen de olijven en  spekjes klein. Bak de spekjes licht gedurende 2 minuten.

DSC_8394

Fougasse uit onze broodbakoven in Frankrijk


Spreid het deeg uit op de werkbank. Bedek het met olijven en spekjes, vouw het deeg dicht en kneed kort door zodat spekjes en olijvenstukjes goed in het deeg gemengd zijn. Verdeel het deeg in 2 ballen en rol deze uit tot ovalen van 0,5 cm. dik. Leg deze op de bakplaat. Maak er in waaiervorm inkepingen in met een plastic schraper. (Niet met een mes, want dan beschadig je de bakplaat)

Laat op een lauwe plek rijzen tot 2 x het volume. Zet de oven op 200° C

Smeer de fougasse m.b.v. een kwastje in met olijfolie. Zet de fougasse in de oven, zet dan de oven op 180°C en bak in 20-25 minuten af.

Deel deze pagina